Om Solna Jujutsu

Här under hittar du diverse information rörande din träning hos oss.

I äldre tiders Japan så var samurajerna en slags riddare som tjänade en furste, daimyo,  och då tränades i olika stridskonster.

Vi tränar som de flesta säkert redan vet Jujutsu, vilket är en sjävförsvarsform med rötter i Japan. Ordet jujutsu består av delarna JU vilket betyder ungefär ”mjuk” eller ”följsam” samt JUTSU som betyder ungefär ”teknik.”’

Eftersom Jujutsu ursprungligen kommer från japan så använder vi oss av flera olika företeeelser därifrån; t ex dräkterna, japanska ord för tekniker och mycket hur vi uppför oss i dojon, träninglokalen.

I jujutsu ingår slag, sparkar, kast, fasthållningar, kontrollgrepp som används för att oskadliggöra en angripare. Det som skiljer den moderna formen mot äldre tiders jujutsu är att vi idag förhåller oss till dagens lagar för nödvärn.

Dessa benämns ofta med ett samlingsnamn för Bujutsu där BU betyder ungefär stridskonst och de  vilket innefattade bland annat kenjutsu (svärdstekniker), jujutsu (obeväpnad strid). Under en längre tid från ca 1600 och fram till 1900-talet så var det i huvudsak fred i japan vilket innebär att samurajernas kunskaper bevarades genom att man i olika skolor, ryus, tränade stridstekniker. I slutet av 1800-talet så avskaffades mycket av samurajernas uppgifter och mycket av deras kunskaper blev omoderna i den tidens samhälle.

Under 1900-talet så har flera olika japanska stridskonster övergått i kampkonster och mer eller mindre utpräglade kampsporter som karate, jujutsu, kendo, kyudo, judo och aikido för att nämna några. Vad gäller jujutsu så finns det flera olika stilar och inriktningar men det flesta är inriktade på moderna självförsvar.

I vår klubb tränar vi en stil som heter Gake ryu jujutsu vilken tränas av flera andra klubbar runt om i landet. Grunden är självförsvar mot en rad olika angrepp men vi tränar även stående och liggande fighting, slag, sparkar, fys och olika traditionella tekniker. 

Vi är anslutna till Riksidrottsförbundet genom Svenska Jujutsufederationen och Budo och Kampsportsförbundet, som även administrerar tävlingsverksamhet. 

Intressanta länkar för den som vill veta mer; 

www.gakeryu.se

www.jujutsu.se

www.jujutsufederationen.se

www.budo.se